jueves, 28 de junio de 2007

Romanii , spaima eBay

Cel mai mare website de licitatii din lume a organizat o conferinta de presa pentru a discuta problema numarului mare de fraude comise pe Internet de catre romani.

Subiectul a fost relatat ieri pe prima pagina a revistei australiene "APC Magazine", preluat de Rompres.

Agentiile de investigatie infiintate de eBay au incercat sa cerceteze fraudele online chiar la locul faptei, in Internet-cafe-urile frecventate de infractori, a precizat Mat Henley, reprezentant al echipei eBay pentru investigarea fraudelor globale. Chiar daca eBay nu are un oficiu deschis in Romania, problema a fost atat de mare pentru site-ul de licitatii si alte companii precum Visa si Mastercard, incat eBay a decis infiintarea unei echipe speciale pentru Romania.

Magistratii si politistii romani, depasiti de tehnologie

Compania eBay a precizat ca a fost socata sa descopere ca multi politisti, procurori si magistrati din Romania nu au folosit niciodata un computer. Prin urmare, acuza eBay, aceasta stare de fapt a permis celor care comit infractiuni pe Internet sa-si continue afacerile ilegale nestingheriti.

"Am descoperit ca in Romania exista o prapastie tehnologica uriasa intre generatii. Infractorii de 25-30 de ani au fost cei mai inteligenti oameni cu care am avut de-a face, in timp ce unii dintre procurori, politisti si magistrati nu folosisera niciodata un computer", a declarat Henley.

APC Magazine scrie ca eBay a fost nevoita sa achizitioneze computere si servicii de Internet pentru institutiile romane responsabile cu aplicarea legii, iar apoi sa-i instruiasca pe membrii acestora in combaterea fraudelor pe Internet.

Mai mult, eBay a cerut ajutorul serviciilor secrete americane, care au furnizat informatii colectate de agentii lor aflati in Romania. Aceste informatii au ajutat politia romana sa destrame retele care se ocupau cu frauda cibernetica.

Mod original de operare

Potrivit lui Mat Henley, modalitatea preferata de operare a specialistilor romani in inginerii pe Internet este aceea de momire a clientilor eBay, in ideea de a-i atrage spre tranzactii care au loc in afara cadrului acestui website.

"Atacul lor este unul specific si au devenit din ce in ce mai priceputi, pe masura ce noi incercam sa ne securizam platforma: obiectivul lor este acela de a-i ademeni pe utilizatori cu oferte care nu au de-a face cu eBay. Daca o licitatie merge bine pana la capat, ei nu se vor atinge de ea. Stiu ca noi detinem toate detaliile acelei tranzactii".

"De asemenea, sunt faimosi pentru ofertele false denumite second-chance - care au loc 100% in afara website-ului. Isi aleg victimele dintre cei care liciteaza, dar care nu castiga. stiu, de exemplu, ca utilizatorul Banana123 este interesat de un anume obiect si este dispus sa plateasca 140 de dolari pentru el. Apoi, vor incerca sa ghiceasca adresa de e-mail a acelei persoane. Aici trebuie sa lucram cu politia romana - aceste operatiuni au loc in afara sistemului eBay. Folosesc eBay doar pentru a-si gasi victimele", a explicat Henley.

Romanii, ingeniosi la inventat povesti

In acest context, eBay a implementat un sistem in care odata ce sumele licitate pentru un obiect depasesc pragul de 200 de dolari australieni, numele licitatorilor sunt ascunse. Henley a precizat ca infractorii romani au inventat povesti complexe pentru a-si convinge victimele sa trimita bani prin canale care nu asigura recuperarea lor, precum Western Union - chiar daca WU isi intreaba clientii daca plata este pentru o licitatie eBay si ii avertizeaza asupra riscurilor.

"Infractorii romani vor cere anumite metode de plata - de obicei, acestea nu sunt PayPal sau credit carduri, ci Western Union. Apoi, le vor cere victimelor sa nu spuna celor de la WU ca plata este pentru o tranzactie eBay, pacalindu-i ca daca vor face acest lucru le va fi cerut un comision de 10%. Prin urmare, oamenii spun ca trimit acei bani unui var din Romania", a mentionat Henley.

Oficialul eBay a precizat ca sute de infractori pe Internet au fost arestati de cand compania a inceput sa colaboreze cu organele de aplicare a legii din Romania.

No hay comentarios: